Mälestise nimi Kõue-Triigi mõisa saun, 18.-20.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Saun, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Saun, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Vanimaid mõisaansambleid Harjumaal. Ajastu stiilitüüpiline mõisakompleksi kuuluv majandushoone.

Kirjeldus

Väike viilkatusega kivihoone, krohvitud seintega, kellerdamata. Esiküljel on hilistekkeline puidust koda.

Mälestis asub Kõue-Triigi mõisa suunduva kruusatee ääres.

Ajalugu

Triigi mõis (saksa k Kau) on vanimaid mõisaid Harjumaal, esmamainitud 1379. aastal. Esialgu asus mõisa praeguses asukohas vasallilinnus. Mõis on erinevatel aegadel kuulunud paljudele aadliperekondadele. 17. sajandil oli ta von Saltzade valduses. Peale Põhjasõda 18. sajandi alguses kuulus mõis esimesed kümnendid von Strykide aadliperekonnale, kust tuleneb ka paikkonna eestikeelne nimi. Hiljem on mõis olnud lühikest aega nii von Mellinite kui ka von Reuternite valduses. 1779. aastal omandas mõisa Hermann von Brevern. Alates 1832. aastast kuulus mõis enam kui seitse aastakümmet von Kotzebuedele. 1906. aastal sai temast aga von Hegemeistritele kuulunud Paunküla mõisa kõrvalmõis, milleks ta jäi kuni 1919.aasta võõrandamiseni. Mõisakompleksi kuulub arvukalt majandushooneid: sealhulgas Kõue-Triigi saun, mis on ehitatud 19. sajandil.

Kaitsevöönd on menetlemisel.