Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 19. saj (messing, trugitud, valatud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega kirikuvalgusti 19. sajandi lõpust või 20. sajandi algusest.

Kirjeldus

Kroonlühter on kaherealine. Lühtril on kokku kaksteist sõrmtapiga tüvisele kinnituvat S-kujulist haara küünaldele: alumises reas on kuus pikemat ja ülemises reas lühemad haarad. Tüvise tipus on kuus väikest õiemotiiviga iludetaili valguse reflekteerimiseks. Alumine haararida on seadistatud elektrivalgusele, juhe on põimitud ümber haarade ja ümber tüvise ning läbib seejärel rasvataldrikuid.

Kroonlühter esindab Eduard Drossi ettevõtte toodangu nn. romaani lühtri tüüpi. Lühtritüüp on esindatud 1915. aasta kataloogis (Katalog und Preiskurant der Anstalt für Kirchengeräte und Ornamentik Eduard Dross Jurjew, Livland) nr. 19.

Muinsuskaitse all alates 1980 - Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 201.

Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus.
Dateering: Tõenäoliselt 19. sajandi kolmas veerand (umbes 1863).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Sedasama lühtritüüpi esindab ka samas kirikus olev mälestis 28494