Mälestise nimi Tornikell, 1931 (malm, valatud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooväärtuslik ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikukell 20. sajandist

Dekoorita, memoriaalkirjega kirikukell

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 14

Materjal: teras.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö, Saksamaa
Mõõtmed: kõrgus 56 cm, löögiringi Ø 59, 5 cm, tila pikkus ca 58, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): korpuse küljel valukirjas (kolmes reas): TULGE TAGASI INIMESE LAPSED KADUNUD RATTURITE MÄLESTUSEKS JAANI KIRIKULE 1931 a.; sees (kohakuti välise kirjega) valutähed: B V; sees (vastasküljel): 2477
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud (roostes), löögiringi serv murenenud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kroon kettakujuline, korpuse ülaservas profileeritud vöönd; helistatakse tilast

Artikkel ajalehes "Saaremaa", 9. jaanuar 1932: Heliseb kell hukkunute mälestuseks
Jüri Rattur kinkis Jaani kirikule 106-kilogrammilise kella
Rohked õnnetusohvrid Ratturite perekondades.
3. skp. õnnistati Jaani kirikus uus kell, mille kinkis kirikule koguduse liige Jüri Rattur oma õnnetumat surma saanud kolme poja kui ka suguvõsas õnnetumal kombel manalasse warisenud omakste mälestuseks.
1901. aastal sõitis Wäinast wälja oma 2-mastilisel purjekal „Reiu Idal“ Jüri Ratturi isa ühes oma noorema pojaga, et kiwilaadungi wiia Windawi Teel aga hukkusid nad ühes laewaga tormis. Hukkunud laew ja meeste laibad jäid kadunuks. 1917.a. kadus sõjamöllus Jüri Ratturi üks poegadest, millise saatuse osaliseks ka Juhan Ratturi üks poegadest langes. 1919. a. oktoobris sõitis lahtisel purjepaadil Naissaarest wälja Jüri Ratturi teine poeg, et sõita Tallinna, kuid sügisesed tormihiilid matsid paadi laintesse. Paadi juhtki hukkus jahedais woogudes. Pool aastat hiljem sõitis purjelaew „Saarlaid“ Paldiski lähedal miini otsa. Ühes temaga hukkus ka Jüri Ratturi esimene poeg. 1930.a. suwel soojal päewal läks Kokskäri saarelt ujuma Willem Ratturi wanem, kuid lainetest toodi wälja tema eluta laip. Ka selle noore mehe elu olid wetewaimud nõudnud endale.
Nende mälestuseks tõmmati Wäikse wäina kaldal olewa Jaani kiriku torni kell. Kell walati Saksamaal; kaalub 106 kilogrammi. Kellal on pealkirjaks piiblisalm: „Tulge tagasi,inimese lapsed“. Waimuliku mälestus- ja leinajumalateenistuse kella õnnistamise puhul pidas Pöide kirikuõpetaja Schulz. Rahwast oli kirikus rohkesti.