Mälestise nimi Ülejõe talu kalmistu

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Ajastu erandlik talukalmistu näide.

Kirjeldus

Ülejõe talu Nuudi perekonnakalmistu on 30x20m ristkülikukujuline 0,06ha suurune maa-ala Pärnu jõe kõrge kalda ja Kurgja-Suurejõe maantee vahel. Kalmistut ümbritseb 1,2m sügavune kraav. Seespool kraavi on muldvall. Kalmistu värav on puulippidest ja kinnitub hingetappidega kahe väravakase külge. Kalmistul on paar istepinki ja keset kalmistut hauasammas aastaarvuga 1891. Kalmistul on hauatähiseks 12 lihtsat puuristi, Anton Nuudi haul lisaks ka väike hauakivi ja hauatahvel kirjadega: Hilda 1899-1975 ja Anton 1898-1963. Veel üks tahvel jõepoolses reas: Adolf Nuut 21.04.1932-19.12.1987.
Kalmistut ilmestavad kased, mõned kuused. Kummalgi pool kalmistut on segamets.

Kalmistu rajamisaeg jääb 19. sajandi lõppu.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri käskkirjale 04. september 2008 nr 368 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" jääb kaitsevöönd kinnistule KÜ tunnusega 93004:002:0035.

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari.