Mälestise nimi Ikoon "Evangelist Luukas" kuninglikul väraval, 1935-1936 (õli, puit)
Mälestise vana number K 1294:8

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon.

Mälestise tunnus

Kirikusisustusansambli lahutamatu osa, autori poolt signeeritud, algselt sellesse kirikuhoonesse ehitatud ikonostaasi ikoon.

Muinsuskaitse all alates 2009

Materjal: õli, vineer.
Dateering: 1935 - 1936
Mõõtmed: vm max 26 x 17 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kirik valmis 1935. a. novembriks ja pühitseti 13. novembril 1936. aastal Tallinna ja kogu Eesti metropoliidi Aleksandri (Pauluse) poolt. Võib oletada, et ka ikonostaasi valmimine jõudis lõpule aastal 1936.
Ikoon "Evangelist Luukas" (св. евангелист Лука) paikneb alumisena kuninglike väravate vasakul poolel. Kuninglikud väravad on ikonostaasi osa, millel on täita oma osa liturgia läbiviimisel. Sümboolselt on need taevariigi väravad, mistõttu neile paigutatud ikoonid kujutavad isikuid, kes osalesid Taevast ja maailma ühendavates sündmustes. Evangelist Luukas on ikoonil kujutatud kui Jumala Sõnast tunnistaja ja selle vahendaja. Sageli on evangelisti juures kujutatud tema sümbol - lõvi, viitena Luuka evangeeliumi sisule, kus esitletakse Kristust kui kuningat.

Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane