Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Ikoon "Prohvet Joona", 20.saj.algus (õli, puit, kullatis)
Mälestise registri number 28835
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 17.09.2008
Registreeritud 26.06.2009
Mälestise vana number A 3

Märksõna(6)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon.

Mälestise tunnus


Ikoon on 19. saj. lõpu - 20. saj. alguse portreelise ikoonimaali
näide ajastule iseloomulikus stiliseeritud ornamendiga
raamistuses.

Sisestatud: 13.10.2008.

Ajalugu


Muinsuskaitse all alates 2009

Sisestatud: 17.12.2009.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: puit, õli.
Tehnika: kullatud, õlimaal.
Autor, valmistamise koht: -
Dateering: 20. sajandi algus
Mõõtmed: 67 x 57 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): -
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil on kujutatud prohvet Joona (“Пророк Иона”) poolfiguur. Joona kuulub Vana testamendi nn. väikeste prohvetite hulka (väikeste prohvetite raamatud on teksti pikkuse poolest lühemad kui suurte omad). Prohvet Joona Amittai poeg tegutses umbes 8. sajandil e. Kr. Joona raamat on jutustus sellest, kuidas Jumal kutsub prohveti, et see kuulutaks häda Niinive linnale. Joona Amittai poeg on aga hirmul ja püüab Jumala antud ülesande eest põgeneda. Ta ostab pileti laevale, et sõita Issanda palge eest ära Tarsisesse, kuid teel tabab laeva suur torm. Kui laevamehed saavad teada, et tormi põhjustab Jumala pahameel Joona põgenemise pärast, heidavad nad tema viimases hädas merre. Nüüd neelab suur kala Joona alla ning Joona jääb kala kõhtu kolmeks päevaks ja ööks. Seal palub Joona Issandat, oma Jumalat – see on suur tänupalve. Kui Joona kala kõhust pääseb, täidab ta Jumala poolt antud ülesande kuulutada Niinive linnale Jumala tahet. Niinive linn parandab meelt ja Jumal halastab nende peale. Joona on pettunud, et Jumal sellele linnale nii kergelt halastas, kuid Issand noomib ja õpetab teda. Prohvetiraamatu õpetuse tuumaks ongi Jumala halastus. Joona raamatu sisu on tõlgendatud ka Kristuse ristisurma ja Jeruusalemma hävingu ettekuulutusena. Prohvet Joona suri Assüürias.
Käes on prohvetil kirjarull, mille tekst jääb tema käte varju, kuid mis selle prohveti puhul ütleb sageli järgmist: ”Ma hüüdsin oma kitsikuses Jehoova poole ja tema vastas mulle!” (Jn 2,3).
Ikoon paikneb kappraamistuses.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane

Sisestatud: 13.10.2008.