Mälestise nimi Ikoon "Iberioni Jumalaema", 19.saj.lõpp või 20.saj.algus (õli, puit, samet; kate: messing, hõbetatud)
Mälestise vana number A 24

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Tavametall, Objekt, Maal, Ikoon.

Ikoon on näide 19. saj. lõpu - 20. saj. alguse portreelisest ikoonimaalist.

Muinsuskaitse all alates 2009

Materjal: messing, puit, samet, hõbetis.
Tehnika: hõbetatud, pressitud, õlimaal.
Dateering: 19. sajandi lõpp või 20. sajandi algus
Mõõtmed: 27 x 22,3 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tegemist on Hodegetria (kr. k. Teenäitaja) Jumalaema ikoonide hulka kuuluva Smolenski Jumalaema ikooniga (Богоматерь Смоленская). Laps istub Ema vasakul käsivarrel, vasakus käes kirjarull ja parem käsi tõstetud õnnistama, ning vaatab otse vaataja suunas. Ema osutab Lapsele kui igavese elu Teejuhile. Ikooniga seotud legendid jutustavad, et see on tihedalt seotud Venemaa ajalooga alates Kiievi asutamisest kuni Moskva suurvürstiriigi ja Venemaa tsaaririigi tekkimiseni.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane