Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Ikoon "Bogoljubski Jumalaema", 19.saj.lõpp või 20.saj.algus (tempera, puit; kate: messing, hõbetatud, kullatud)
Mälestise registri number 28844
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 17.09.2008
Registreeritud 26.06.2009
Mälestise vana number A 29

Paikvaatlused(1)

Seisund: rahuldav

Paikvaatluse kuupäev: 24.11.16

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna juhtivspetsialist, Eero Kangor

Märksõna(8)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Tavametall, Objekt, Maal, Ikoon.

Mälestise tunnus


Ikoon on näide 19. saj. lõpu - 20. saj. alguse traditsioonilisest ikoonimaalist.

Sisestatud: 15.10.2008.

Ajalugu


Muinsuskaitse all alates 2009

Sisestatud: 18.12.2009.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: messing, puit, tempera.
Tehnika: hõbetatud, kohrutatud, kullatud, temperamaal.
Autor, valmistamise koht: -
Dateering: 19. saj. lõpp või 20. saj. algus
Mõõtmed: 45 x 37 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tagaküljel kraabitud informatiivne tekst – paranduse tellimus. Nõue liimida aluse lauad , parandada ikooni ja teha uue metallkate koos nimbustega. See toimub Peterburis.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Jumalaema Bogoljubskaja (Богоматерь Боголюбская) ikooni ikonograafia pärineb aastast 1158, mil ühel ikoonil kujutati vürst Andrei Bogoljubskit põlvitamas palves Jumalaema ees. Teema muutus populaarseks ning leidis palju jäljendamist. Kuigi põlvitava vürsti isik mõnikord vaheldus, säilitas ikoon oma nime ”Bogoljubski Jumalaema”. Vürsti saadavad tema kaaskondlased ning preestrid, ülal pilvedes on kujutatud Kristus. Jumalaema hoiab käes kirjarulli nimega ” Царица Небесны”.
Ikooni tahaküljele on kraabitud informatiivne tekst, mis pole küll sõna-sõnalt loetav, kuid mis annab teada, et kattele on Peterburi linnas hiljem nimbused lisatud.

Sisestatud: 15.10.2008.