Mälestise nimi Valkla mõisa peahoone, 18.-20. saj

Piirkonna silmapaistva varaklassitsistliku mõisaansambli härrastemaja näide.

Kirjeldus

2-korruseline kõrge täiskelpkatusega varaklassitsistlik hoone. Esifassaadi keskrisaliidil atikafrontoon ja neli toskaana orderis poolsammast. Galeriidi abil on ühendatud otsafassaadiga 2-korruselised tiibehitised. Algselt hilisbarokne, osalt varaklassitsistlik sisekujundus (sh. baroksed kahhelahjud) hävinud.

Ajalugu

Ehitatud 18.s. lõpul. Klassitsismiperioodil 19.s. alguses ehitati hoone ümber. Suured ümberehitused toimusid, kui hoonesse kolis invaliididekodu.

Ajalugu

Valkla küla mainitakse esmakordselt 1241. aastal (Uvalkal) Kuusalu ümbruse, mõnedel andmetel isegi Rävala maakonna suurima külana. Valkla mõis rajati 1627. aastal ning selle esimene omanik oli Herman Wrangel. 1652. aastal ostis mõisa Hans von Fersen. Mõisal oli järgemööda hulk omanikke, muuhulgas Nolckenite ja Schwengelmide suguvõsa. 1785. aastal läks Valkla mõis Hermann Ludwig von Löwensterni valdusse. 1792. aastal läks mõis Brevernidele. 1837. aastal pantis Brevernidelt Valkla mõisa polkovnik Gustav von Nasackin ja sai 1843 omanikuks. 1877. aastal läks Valkla mõis Gustavi tütre Marie Sophie Anna von Nasackini abielu kaudu Leedu kaardiväepolgu lipnik Ernst von Rammiga (1837–1904) Nasackinitelt Rammide suguvõsale. Nende poeg, reservohvitser Jakob von Ramm perega olid viimased mõisavalitsejad, kelle kätte jäi mõis kuni 1919. aasta võõrandamiseni. Alates 1957. aastast tegutseb mõisa territooriumil Valkla Hooldekodu.

Lisatud kaardil.