Mälestise nimi Nurme mõisa park, 18.-20.saj.

Ehitisi ümbritseva segastiilis pargi tüüpiline näide

Kirjeldus

Kaheosaline park ei ole kuigi suur. Väikese esiväljaku ette suundub idaküljelt tee, mida ääristab ligi kilomeetri pikkune allee.
Allee lõpetab pargi veerele ehitatud väravahoone. Esiväljakut piirab tihe vabas planeeringus puistu. Domineerivateks liikideks on harilik vaher ja harilik saar. Peahoone taga on puistu vabakujuline, kuigi siin on jälgitavad tasapinnaliste terrasside jälgi vanemast, regulaarsest aiast. Kunagi avanes siit avar vaade maastikule, mida tänapäeval varjab hiljem ehitatud elumaja.
Valitsevad liigid on har.saar, har.tamm, har.vaher. Vähesel määral kasvab siin ka harilikku kuuske, har. hobukastanit, har. jalakat ,Vene lehist. Põõsarindes on domineerivateks harilik lumimari ja taraenelas. (pargiankeet,2002)

Rajatud 19.s. slgul ilmselt regulaarsena, laiendatud ja ümberkujundatud hiljem 19.s. jooksul.

Lisatud skeemil.