Mälestise nimi Nissi kirikuaia piirdemüür väravaga

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastu ja piirkonna tüüpilise piirdemüüri näide.

Kirjeldus

Kogu kirikuaeda ümbritseb esiküljest, so lõunaküljest, samuti ida- ja lääneküljest kuni 1,5 m kõrgune maakividest müür, mis on ülalt, kaldega väljaspoole, kaetud paeplaatidega. Põhjaküljel asub vähem silmapaistev madalam kividest laotud piire. Kirikuaeda viiv peavärav asub lõunaküljes. 4 väravasammast on valmistatud tahutud dolomiidiblokkidest ning kujundatud arhitektuuriliselt kaunilt, keskmised 2 sammast u 3 m kõrged, äärmised u 2 m kõrgused. Väravapostide vahel asuvad sepisväravad, keskmisel väravaaval kahepoolsed, äärmistel jalgväravatel ühepoolsed. Peale nende asub veel eraldi jalgvärav madalamate dolomiidist külgsammaste ja kahe lihtsama keevitatud raudväravapoolega kirikuaia nurgeti ära lõigatud kaguosas.

Ajalugu

Kirik avatud 1873, hauatähised pärit hilisemast ajast. Varem oli kiriku kohal olnud küll Riisipere mõisnike kabel, kuhu ja mille ümber on maetud ka surnuid.

Vt lisatud skeemi.