2935 Harju-Risti kirikuaed 15.-19.saj. ja kalmistu • Mälestised

Autor Peeter Nork
Mälestise nimi Harju-Risti kirikuaed 15.-19.saj. ja kalmistu
Mälestise registri number 2935 Mälestise vana number Arh. 284
Registreeritud Kinnismälestis Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis
Märksõna
Registreeritud 15.04.1997
Määrused ja käskkirjad "Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 30.08.1996 a. määrus nr.10, (RTL 1997, 5, 27) Kuupäev: 30.08.1996
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 03.12.1997 määrus nr. 76, (RTL 1998, 40/41, 189) Kuupäev: 03.12.1997
Koosseis
Aadress
Omanikud/valdajad Omanik(ud) puudub
Leevendused
Avariitoetus(ed)

PÜP 2006 38

Fotokogu
Inspekteerimised

Inspektor: Harjumaa vaneminspektor, Armin Rudi

Kirjeldused

Liik: Aruanded

Kadakas, V. 2008. Arheoloogiline järelevalve Harju-Risti kirikuaias kaablitrassi kaevamisel.

Sisestatud: 01.04.2012

Liik: Mälestise kirjeldus

Harju- Risti kirikuaia kujnemine matmispaigana on dateeritav koos kiriku rajamisega 15. sajandil. Praegusel kalmistul on eristatav vanim osa kirikuaiana ja sellele hiljem, tõenäoliselt 19. sajandi lõpus- 20. sajandi alguses lisandunud matmisala kirikaiast idas ja kagus, kirikaia ja maantee vaheline, madala kivivalliga ümbritsetud, praeguse pastoraadi alal pole vaatlusega võimalik matuseid tuvastada ja ilmselt polegi see olnud kasutuses kalmistuna. 20. sajandi teisel poolel on kalmistut laiendatud itta ja põhja. Kirikuaia peasissepääs kiriku läänesissekäigu vastas on vormistatud kahe lubjakiviplokkidest väravapostiga, millede vahel kahepoolne puitlattvärav. Kirikuaia lõunaosas asub Vabadussõjas hukkunute mälestusmärk. 20. sajandi keskpaigast vanemaid hauatähiseid ja -piirdeid on kalmistul 2001. aasta märtsis loendatud järgmiselt: 43 sepistatud metallist hauatähist, 16 valumetallist hauatähist, 3 metallpiiret, 116 kivitähist, neist 9 hauakatteplaati.

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Sisestatud: 11.01.2007

Liik: Mälestise tunnus

hauatähised, hauad, piirdeaed. Omab kultuuriajaloolist, kunstilist (hauatähised), miljöölist väärtust.