Mälestise nimi Vihterpalu mõisa tall, 19.-20.saj.

19. sajandi mõisaansambli majandushoone silmapaistev näide

Kirjeldus

Kõrge viilkatusega ühekorruseline maakividest ja osaliselt paest ehitatud hoone. Algselt olnud pikem kagu suunas. Katus kaetud eterniitplaatidega. Välisseinad viimistletud lubikrohviga. Aknad (6-ruudulise jaotusega) ja uksed on tellistest kaarsillustega.

Ajalugu

Vihterpalu mõis läänistati koos Padise mõisaga 1622 Riia toomhärrale Th. von Rammile. Selle suguvõsa käes püsis mõis 1919.a. võõrandamiseni. Hilisklassitsistlik peahoone ehitati arvatavasti 1830. aastatel. Sellest perioodist võivad pärineda ka kahel pool kõrgete kallastega Vihterpalu jõge asuvad majandushooned, k.a. käsitletav tall. Sissemüüritud kivil raiutud aasta 1895.

Lisatud skeemil.