Mälestise nimi Elamu Hobusepea t.12, 15.saj., 19.saj.

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Kirjeldus

Hoone fassaadil on 15. sajandist pärit viilupetik, raidpiirdes kaubaluuk ja tõstepomm. Katusekattematerjal on S-kujuline põletatud savist katusekivi. Sisearhitektuuris on diele-dornse ruumijaotus. Erinevatest ajastutest on säilinud hulgaliselt detaile: 15. sajandist keldritrepi raidportaal, mantelkorstna konstruktsioonid, kaarsillusega seinaniśś, munakividest keldri põrand, erimõõdulised paekivist „kausid“, 16. sajandist raidkivist vahesamba ja profileeritud palendiplaatidega paarisaken, elutoas maalingutega talalagi. 18. sajandist pärineb barokne peatrepp käsipuu ja rinnatisega, I korruse talalagi, seinaniśś, keldritrepp. 19. sajandist välisuks,aknaplokid ja aknaraamid, kaminaga kahhelahi, III korruse ruumis pottahi. 20 sajandist on välisukse metallvõred, trepialune seinakapp, juugend stiilis pabertapeet.

Ajalugu

14-15. sajandil ehitatud kaupmeheelamu on kolmekorruseline madaldatud viilfassaadiga kivist hoone. 1786. aastal registreeriti rätsepmeister Friedrich Ulrich Benedict Schradi elamu toolitegija Valentin Nicolaus Brandti nimele. Peale V.N.Brandt surma 1815. aastal ja lesk Anna Helena Riese surma 1824. aastal kuulus kinnistu erinevatele ametimeestele; toolitegija Jacob Heinrich Brandtile, kingsepp Gustav Grünbergile, raamatuköitja Alexander Mollerile ja tema lastele. 1906. aastast oli omanik Karl Vidau. Hoone rekonstreeriti osaliselt 1980. aastatel.

Allikad

Pantelejev, A. (2001) Tallinn, Hobusepeat 12 arhitektuuriajaloolised eritingimused III korruse rekonstrueerimiseks. TKVA arhiiv Toimik N9-984.A

Pantelejev, A. (2002) Tallinn, Hobusepeat 12 arhitektuuriajalooliselt väärtuslike detailide ja väikevormide inventeerimine. TKVA arhiiv Toimik N9-984.A