Mälestise nimi Elamu Lai t.5 hooviansambliga, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Klassitsistlikus stiilis esindusliku linnapalee näide Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

3-korruselise klassitsistlikus stiilis aadlielamu arhitektuuri iseloomustab linnapaleele traditsiooniline korrustejaotus, mis koosneb rustreeritud soklikorrusest, varaklassitsistliku dekooriga peakorrusest ehk piano nobilest ja lihtsa karniisiga eraldatud madalast mezzanino-korrus. Hoone keskosa rõhutavad kolmnurkfrontooniga keskrisaliit ning peakorruse veneetsia aken koos kahe ümarkaarse aknaga. Akende ees asus neljale joonia sambale toetatud ažuurse sepisvõrega rõdu, mis asendati 1830. aastatel konsoolidele toetuvaga. Rõdu all on hoone keskteljel kõrge võlvitud kangialune, kus asub ka peasissekäik, mille mõlemas otsas olev sepisvõre on valmistatud 1980. aastatel. Saal ja teised. klassitsistlikult kujundatud esindusruumid asuvad traditsiooniliselt teisel korrusel. Varaklassitsismile omast rikkalikku stukkdekoori asemel on lihtsad peegellaed ja treitud balustritega trepid. Keldrikorrus on enamasti võlvlagedega, säilinud on ka keskaegseid paeplaatidega talalagesid. Tiib- ja majandushooned, nagu hobusetall, kolm tõllakuuri, pruulikoda, ait jt., moodustavad hilisematele muudatustele vaatamata tervikliku klassitsistliku ansambli. Varastest detailidest on säilinud dekoratiivse avatud roosiõie motiiviga laekivi, maalitud palktalalagi põhja-tiibhoone esimesel korrusel ja nahktapeedi fragmendid barokiperioodist.

Ajalugu

Tänase elamu kohal paiknes algselt kaks kinnistut. Esimene eluhoone valmis põhjapoolsel kinnistul 1437. aastal ja selle lasi ehitada linnavalitseja Gosshalk Borstel. Hoone hoovi lisati 16. sajandi esimesel poolel kaks aita, mis ehitati 17. sajandi esimesel poolel kokku üheks väikeseks elamuks. Esimesed teateid lõunapoolse kinnistu hoonestusest pärinevad 1505. aastast. 18. sajandil olid lõunapoolse kinnistu hooned korduvalt varemeis. 1780. aastate paiku ostis mõlemad krundiosad maanõunik A. Budberg ja rajas varasemate hoonete põhjaliku ümberehituse teel praeguse kolmekorruselise aadlielamu. Täiendavad ümberehitused toimusid veel ka 1830. aastatel. Krundil paiknenud hoonetes on elanud nimekaid linnakodanikke, nende seas Oleviste kiriku pastor Gabriel Elfring, aadliperekondade Bergide ja Stackelbergide järeltulijad, kindraladjutant Paul von Kotzebue jmt. 20.sajandil asus hoones Lindforsi pärijate trükitööliste ja kirjastajate liit, juudi kirjanduse ja dramaturgia ühendus Bjalik, ajalehe “Kaja” toimetus. Nõukogude perioodil tegutsesid hoones Teaduslik Raamatukogu ja Tallinna Polütehnilise Instituudi Ajaloomuuseum. Hoonetekompleks renoveeriti 2003. aastal.

Männisalu, M. Elamu Lai t. 5.[www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=135&ItemID=4899 (09.02.2015)

www.tallinnhistoricalhotels.com St. Olav Hotel Tallinn. [www] http://www.tallinnhistoricalhotels.com/index.php?id=12129 (09.02.2015)

- Kella vana sihverplaat ootab puhastuskuuri/ Paide kiriku kell

- Vana aadlipalee ümberehitaja lubab maja endise kuju taastada