Mälestise nimi Viljandi tuletõrjedepoo

Menetleja: Viljandi Linnavalitsus, Monika Vestman

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletõrjedepoo, Ehitusperioodid, 1940-1991.

1. Arhitekt Toomas Reinu loomingu üks parimaid esindajaid.
2. Silmapaistva arhitektuurse lahendusega Nõukogudeaegne tuletõrjedepoo, millel on säilinud algne maht ja väliskujundus.

Kirjeldus

Viljandi kesklinnast edelas, Riia maantee ja Vaksali tänavate vahelises kvartalis. Hoone asub tänavajoonest tagasi krundi sügavuses, küljega Riia maantee suunas, olles üks ümbruskonna visuaalseid dominante. Skulpturaalse plastikaga hoone mahuline ülesehitus on ebakorrapärane, üksikosad on sümmeetrilised: fassaadide sümmeetria loovad põhiplaanist tingitud eenduvad ümarad hooneosad. Hoone kahekorruselisele mahule lisaks loob olulise elemendi hoone põhiosa kõrval seisev torn, mis kui traditsiooniline tuletõrjehoone element on oluliselt vertikaali rõhutava kujundusega. Torni silueti pehme plastika loovad kumerduvad kuupelemendid, mis meenutavad sümboolseid valjuhääldeid. Hoone ida- ja läänefassaadid on kujundatud identselt: kahes paralleelses reas paiknevate akendega seinapinnad, mille vahel ümaralt eenduvad trepikojamahud. Esifassaadi peamiseks aktsendiks on neli garaažiust ning nende kohal paiknev horisontaalne lintaken. Lõunakülg on kujundatud erinevate eenduvate ja taanduvate ümarkaarsete mahtudena. Eraldiseisva mahu moodustab hoone lõunaküljel paiknev torn. Traditsioonilised dekoorielemendid puuduvad, viimistlusena on kasutatud puhasvuuk punast tellist, mis toodeti spetsiaalselt tuletõrjedepoo tarbeks Tallinna Keraamikatehases. 1979. aasta kapitaalremondi käigus rajati hoone ette ehk põhjaküljele maa-alune bensiinihoidla ja selle ligidusse tee äärde kaks tankurit. 1990. aastail ehitati kinni varjualused hoone idaküljel, millega on esimene korrus saanud teise korrusega identse ilme. Hoone planeeringu keskmes on esimese korruse keskel asuv suur tuletõrjeautode garaaž, mis jagab hoone mõtteliselt kaheks: sellest ühele poole jäävad tehnilised, teisele poole töötajate ja administratiivruumid. Torniosa on jaotatud kaheks: ühel pool on esimese korruse tasapinnalt kuni katuseni avatud voolikute kuivatamise ruum, teisel pool on jagatud trepiga ligipääsetavateks tasapindadeks. Hoonel on läänepoolses osas osaline keldrikorrus, kus asuvad kütteruumid ja laod. Interjööris on suuremal osal esimesest korrusest säilinud algne siseviimistlus. Teise korruse planeeringut muudeti osaliselt 1979. aasta kapitaalremondi käigus, kui korruse keskosas olnud pesuruum kohaldati arhiiviruumiks.

Ajalugu

Tuletõrjedepoo hoone valmis 1977. aastal arhitekt Toomas Reinu 1972. aastal valminud individuaalprojekti alusel. 1979. aastal tehti hoonele kapitaalremont. Osaliselt muudeti hoone fassaadilahendust 1990. aastatel.

Jagodin, K. Ruudi, I. (2012) Viljandi tuletõrjedepoo eksperdihinnang.
Triin, T. (2014) Muinsuskaitseameti eksperdihinnang Viljandi tuletõrjedepoo mälestiseks tunnistamiseks.