Mälestise nimi Elamu Pikk t.51 hooviansambliga, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Väärtuslike arhitektuursete detailide ja väikevormidega säilinud keskaegne elamu 18-19.sajandi vahetuse fassaadiga.

Kirjeldus

Kinnistul asub kolm hoonet: peahoone fassaadiga Pikal tänaval, sellega liituv hoovihoone kinnistu paremal küljel ning väiksem hoovihoone õue vasakus servas. Peahoone kolmekorruseline, tagasihoidliku kujundusega klassitsistliku fassaadiga, kelpkatusega, keldri ja katusekorrusega. Fassaadil säilinud hiliskeskaegne kolmeastmelise palendiprofiiliga ja profileeritud talumivööga peaukse raidportaal, eksponeeritud vanema akna raidpiida fragmente. Hoonetes on säilinud hulganisti keskaegseid arhitektuurseid detaile ja konstruktsioone. Peahoone kaheruumiline plaanilahendus on säilinud, olemas mantelkorsten koos hüpokausti ruumiga keldris ja eeskoja põrandal säilinud fragment kalorifeeriplaadist. Säilinud on akende raidraami konstruktsioonid, maalitud talalagi, keldri raidportaal (restaureeritud 1997). Raiddetaile leidub ka õuehoonetes. Klassitsismi perioodi ümberehitusest on säilinud stukk-dekoori, puituksi, peatrepp käsipuuga; lisaks mõned 19.-20.sajandi interjööri puitdetailid.

Ajalugu

15.sajandist pärineva hoonestusega kitsas kinnistu, esmakordselt mainitud 1414.aastal. Peahoone 15-16. sajandist, kõrvalasunud väravahoonega kokkuehitatud kaupmehe elamu. 18. ja 19.sajandi vahetusel ümberehitatud klassitsismi vaimus. Kinnistul säilinud hoovihooned on tõenäoliselt samast ehitusajast peahoonega.