Mälestise nimi Ait Pühavaimu t.13, 14.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1940-1991.

hästisäilinud ajalooline aidahoone

Kirjeldus

Kahest keskaegsest aidast üheks laohooneks kokkuehitatud kivihoone. Remont-restaureerimisel säilitati fassaadilkujunenud ajalooline ilme, korruseid ühendavat keerdtrepi ja allkorruse palklage.

Ajalugu

Ürikutes esmakordselt mainitud 1464. aastal. 18. sajandi algul on mõlemad eri suuruses aidahoonet lagunenud. 1732. aastal remonditi ja taastati väiksem hoone, 1758. aastaks sai remonditud ka suurem hoone. remonditud aidahoonete ülakorrused ühendati ühise keerdtrepiga, osaliselt võlviti kelder, ehitati ühine katus. 1963-64. a. rekonstrueeriti hoone bürooks (arhitekt S. Allika). 1996-1998. a. kohandati hoonekoos kõrvalasuva Pühavaimu t 15 hotelliks “Park Consul” ja restoraniks “Stenhus” (sisearhitekt T. Knight).

Kaitsevööndi ulatus

Mälestiseks Vastavalt “Muinsuskaitseseaduse” §25 lõikele 3 ning Tallinna Vanalinna muinsuskaitseala põhimäärusel punktile nr. 18 kaitsevööndit ei ole kehtestatud.