Mälestise nimi Ait Sauna t.10, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Keskaegse kehandiga läbi sajandite kujunenud aidahoone näide Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

Suurel kinnistul paiknev mitmete unikaalsete raiddetailidega keskaegne laohoone koosneb kolmest ridamisi rajatud aidast, milledest kõige huvipakkuvam on läänepoolseim. See on kahekorruseline paekiviehitis ümarkaarportaali ja kaubaluugiavadega. Baroksed kaksikaknad mõlemal pool portaali tehti ilmselt 17. sajandi teisel poolel. Fassaadi läänenurgas viib väike portaal korruseid ühendavale müüritrepile, mille seinas on kolmiksiirukujuline raidkivist valgusava. Puust vahelaed, pööningul säilinud viljasalved ja vintskap on uuendatud 18. sajandil. Sisemised puutrepid ehitati 19./20. sajandi vahetusel. Avar, algselt talalaega keldriruum sai neljakandilisele kesksambale toetatud ristvõlvid 15. sajandil. Keskmisel, kardinaalselt ümber ehitatud aidahoonel on säilinud kangialune koos raidportaaliga, mille talumil on gooti kirjas tekstiriba.

Ajalugu

Keskaegne kolmest aidast koosnev laohoone pärineb 15. sajandist. Krundil paiknenud elamut ja kolme aita on arhiiviallikatest esmakordselt mainitud 1537. aastal. Fassaadide kujundust on muudetud tõenäoliselt 17. sajandi teisel poolel. Hoonet on osaliselt ümber ehitatud ka 18. sajandil ning 19. ja 20. sajandi vahetusel. On teada, et 1726. aastal kuulus hoonestu kaupmees Johan Dockholtzile. Hoone renoveeriti 2013. aastal ja on kasutuses elamuna.

Männisalu, M. Ait Sauna tänav 10. [www] http://www.eestigiid.ee/?CatID=182&ItemID=5072 (17.02.2015)

City24. Äri- ja elamuhoone, Sauna tn 10. [www] http://www.city24.ee/new-build/pcrwf8 (17.02.2015)