Mälestise nimi Tallinna laululava ansambel, 1960. a

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Meelelahutuskompleks, Meelelahutushoone, Maastikuobjekt, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Üks silmapaistvamaid monumentaalehitisi Eesti sõjajärgses arhitektuuris

Kirjeldus

Akustilise ekraani all on astmeline, segmendikujuline amfiteater, mille all kolmel korrusel asuvad administratsiooni ja teenindusruumid. Merepoolne fassaad on raudbetoon-sammastega ja suurte klaasitud pindadega amfiteatri tagumine sein. Amfiteatri klombitud paekiviga vooderdatud külgseinad seovad keskmist monumentaalehitist kahe paekivist torniga: madala lõunapoolse kommentaatorite kabiinidega torniga ja kõrge põhjapoolse laulupeotule torniga. Laululava ja Lasnamäe nõlva vahel asub haljastusega piiratud ellipsikujuline väljak (arhitektid H. Sepp, V. Pormeister), mis koos laululavaga ja üldlaulupidude 100. aasta juubeliks püstitatud memoriaaliga moodustab ühtse ansambli.

Ajalugu

1957-60. aastatel vana laululava asemele ehitatud, maailma arhitektuuripraktikas ainulaadse vabalt rippuva hüperboolse paraboloidi kujulise akustilise ekraaniga monumentaalne ehitis. Projekti autorid on arhitektid A. Kotli ja H. Sepmann, konstruktor E. Paalmann, akustika H. Oruvee.

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks”
Tallinna Laululava (A. Kotli, 1957-60) Sula-aja modernismi peateoseid, innovaatiline tarind, poliitiliselt kahetähenduslik, laulja suu metafoor; nõrk teostus

- artikkel "45-aastane Tallinna lauluväljak- sündides erakordselt leidlik ja modernne"
- artikkel "Lauluväljak saab peagi linnapargiks"