Mälestise nimi Küünlajalg, 19.saj. (messing, hõbetatud)

Levinud historitsistlik (pseudorokokoo) lauavalgusti 19.sajandist. Nn. tööstusliku kunsti näide.

Muinsuskaitse alla võetud tõenäoliselt 1977.a.

Materjal: valge metall.
Tehnika: monteeritud, valatud.
Dateering: 19.saj.
Mõõtmed: üldh- 24,6 cm, kabja d- 12,6 cm. Tüvesedetaili h- 13 cm. Piibu h- 5,5 cm. Tilgapüüdja l- 6,5 cm, h- 3 cm.
Märgid (meistrimärgid): Mõlemal küünlajalal, kabja välisserval on sisselöödud meistri (tehase)-märk:
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Detailid on nummerdatud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Küünlajala materjaliks on valge metalli sulam (nn. valge vask), millest valmistatud valudetailid teineteisekülge keermega kokkuliidetakse. Detailid on nummerdatud: piibul, keerme juures sissevermitud nr. 25, teisel küünlal 26; kabja all järjestikused
nr.-id 1 2 3 0 0.
Visuaalselt rokokooliku looduslähedase kuju annavad vertikaalsed täketega rõõned kõikidel detailidel. Rõõnete vahel on vertikaal radiaalsed madalad kumerpinnad nii 6-siiruselise põhiplaaniga kabjal, allapoole õrnalt avaneva liiliaõiekujulisel tüvesel, kui allosas teravsiluetse pungisega kellukesekujulisel küünlapiibul. Tilgapüüdja on kohrutatud hortisontaalse pinnaga õiekroonleht, mille välisserv on kaunistatud täketest joongraveeringuga ja siseserva joodetud küünlapiibu sisse minev koonus. Tilgapüüdja on küünlapiibult eemaldatav.
Dateering, 19. sajandi II pool põhineb stiilikriitikal.

NB! küünlajala materjaliks on kollane metall, messing ehk nn valgevask, tsingi ja vase sulam.(M.Kask, vallasmälestiste van. spets.)
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiajaloolane