Mälestise nimi Laualühter kolme tulega, Oehme, 19.saj. (pronks, hõbetatud)

Eesti kirikuis levinud historitsistlik lauavalgusti 19.sajandist. Nn tööstusliku kunsti näide.

Autor, valmistamise koht: Oehme, (Poola)
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: h- 64 cm, l-34,5 cm, kabja d-18,3 cm. Küünlapiibu all oleva
taldriku d- 8 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Põhi on alt täidetud, kaetud plaadiga, millel on sissestantsitud : Oehme. Viimasest järeldub, et tegu on Poola firmaga.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Valatud pronksdetailidest kokkumonteeritud ja galvaanilisel teel hõbetatud laualühter (žirandoo) on vabrikutoode. Põhikujult ühest balusterpungisest, mitmetest rihvmuhvidest ja reljeefse ovaalvööndiga kaunistatud vahetaldrikutest koosnev tüves lõpeb valatud piiniakäbikujulise fiaaliga. Alt teisele vahekettale on sissetapitud kolm voluutseks taimväädiks pressitud haara, millede välisotstel on tüüpsed vahetaldrikud ja peenel jalal küünlapiibud. Piibu ülaosa on horisontaali pööratud ja reljeefse tüüpse ovaalvööndiga kaunistatud. Kabja siledat pinda kaunistab ümara ja konkaavse profiili kokkupuutel tüüpmotiiv-sissepressitud madalreljeefne ovaalvöönd.
Dateering on stiilikriitiline, galvaaniline hõbetamine tuli kasutusele 1950-ndatest aastatest alates.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiajaloolane