Mälestise nimi Kroonlühter kuue tulega, 18.saj. (pronks, keraamika)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Materjal: pronks, fajanss, värv.
Tehnika: glasuuritud, valatud, maalitud.
Autor, valmistamise koht: Saksamaa?
Dateering: 19.saj.,
Mõõtmed: h- 133 cm, l- 72 cm. Fajanssanuma h-25 cm, l- 20 cm. Haara pikkus 28 cm. Tilgapüüdja d- 8 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Priimuse kustutusventiilil on tekst: LOESCHER
BALDUR BRENNER
B · L
PATENT
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Valgusti on kohandatud elektrile metallklambritega ja restaureeritud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Historitsistlikus stiilis üherealine ripplühter- petrooleumvalgusti on värvitud pressitud pronksdetailidest ja ühest, maalingutega kaunistatud ning glasuuritud fajanssist anumast. Keskseks elemendiks on horisontaalne suurem võru, mille külge kinnituvad kuus peenikest käpikpalmilehtedega voluutväätidest haara ažuursete tilgapüüdjate ja kõrgete küünlapiipudega. Keraamiline õlianum toetub haarade siseotstele oma raskusjõul ja fikseerub võru abil. Anuma peal on petrooleumlamp- priimus. Haarade pealmiste väätide külge kinnituvad kuus taimornamentikaga kaunistatud lülidest ketti, millede abil saab reguleerida nii lühtri kõrgust, kui petrooleumlambi valguse tugevust. Viimast reguleerib kettide vahel, lambi kohal, liikuv messingtaldrik profileeritud pungise all. Fajanssanum on vormitud ümarustega baluster, mille all on tagurpidi kellukese-kujuline ehisnupp. Kogu pind on tihedalt kaetud soojades värvides erisuguste reljeefsete lilleõitega; haarade vahele, valgetele kartuššidele on maalitud aialilledest buketid.
Lühter on vabrikutoode, dateering stiilikriitiline.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane