Mälestise nimi Küünlajalg, 19/20.saj. (klaas, hõbelüster)

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Tehnika: puhutud.
Autor, valmistamise koht: Meleski vabrik
Dateering: 19.saj. lõpp ja 20.saj. algus
Mõõtmed: h -16cm, jalami d-8,9cm, küünlapiibu d-4,3cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Klaasist puhutud kahekordse seinaga küünlajalg on seespoolt kaetud hõbedase lüstriga. Vorm on biidermeierlik: silindriline ümarvöönditega piiritletud küünlapiip, rihvvormiga piiritletud balustertüves ja lihtne ümmarguse põhiplaaniga kaheastmelise sileda horisontaalpinnaga kabi. Helkival klaasipinnal puuduvad kaunistused ja signatuurid.
Teatmed ajaloost: nn. talupojahõbedast küünlajalad olid vabrikutoode, mida harjakud (rändkaupmehed-harjuskid) müüsid taluperedesse nii 19. saj. II poolel kui 20. saj. alguses.
Esimese maailmasõja eel Eestisse jõudnud lüsterklaas võitis tänu soodsale hinnale aga laia tarbijaskonna ning kujunes iseseisvumise eelsel perioodil klaaskaupadest üheks enim populaarseks.(A.Ruussaar Eesti klaasitööstused ja disain 1920-30.a. Magistritöö, 2004.a.)
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane