Mälestise nimi Kroonlühter,19.saj.lõpp (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Kroonlühter omab muinsusväärtust. 19. sajandi lõpus ehitatud õigeusukirikute interjööri iseloomulikuks elemendiks olid just sellised suured kroonlühtrid, kus oli kasutatud erinevaid materjale ja tehnoloogiaid, mis olid rikkalikud erinevatest kunstistiilidest, eriti bütsantsi kunstist laenatud detailide poolest.

Muinsuskaitse all alates 1985

Materjal: pronks.
Tehnika: monteeritud, valatud.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: umbkaudsed mõõtmed h- 175 cm, l- 108 cm, tüvesedetaili d-30 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Historitsistlikus stiilis kahe krooniga, kaheteistkümne haara ja kolmekümne kuue (?) tulega ripplühter on kokkumonteeritud pronksist valudetailidest. Iseloomulikuks on haarasid kandvad raudtrossid, taimemotiividest inspireeritud ažuurne kera tüveses kahe krooni vahel, õie- ja lehemotiiviliste pisidetailide rohkus.
Dateering põhineb stiilikriitilisel analüüsil. Päritolumaa on teadmata.
Asukoht: torni all, kiriku peauksest vasakus kambris.