Mälestise nimi Vappepitaaf, 17.saj. (puit, polükroomia)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Materjal: puit, värv (must).
Tehnika: nikerdatud, polükroomia, saelõige.
Dateering: 17. saj. III veerand
Mõõtmed: h alla 107 cm, l- 48,5 cm. Pahkmikornamendi l- 44 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Polükroomia enamuses kulunud. Osa detaile kadunud n. mõõk.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Polükroomne saelõikes lehtpuust vappepitaaf koosneb kahest osast, mida ühendab tagakülgede keskele kinnitatud vertikaal-latt. Allosas on rullisornamentraamistuses mustaks värvitud pinnaga ovaalne tekstikartušš. Ülevalpool on vapikilp külgvaates vasakule vasakul jalal seisva karuga, kelle paremas käpas on nuut. Kilpi ümbritseb külgedel pahkmikstiilis lehestik, peal raudrüü kiiver krooniga. Krooni seest tõuseb välja võimas pikalakaline möirgav lõvi, kes on käppade vahel või ühe käpaga hoidnud mõõka. Mõõk on kadunud. Goreljeefne poolfiguur lõvist on külgvaates, vaatega vasakule,
Kuna tekst on kartuššil kaduma läinud, on dateering lähtunud stiilikriitikast. Juba kantsli küljetahvlilt tuttav vapp karuga tõendab, et tegu on Thomas Grentzschieni vapiga.
Epitaaf on tagant värvitud mustaks.
Asukoht kirikus: koori N-seinal, üleval W-pool
Kasutatud kirjandus: V. Raam ja K. Kaplinski, Hiiu Pühalepa kiriku ehitusloost. Tln. 1979, lk. 68. MKA arhiiv A 274A
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane