Mälestise nimi Kroonlühter, 18.saj.(messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Kunstiväärtusega tüüpiline barokkstiilis laevalgusti 1672. aastast.

Kaitse all 1983.a.

Tehnika: graveeritud, monteeritud, treitud, tsiseleeritud, valatud.
Mõõtmed: h- 115 cm, l- umb. 100 cm, suure taldriku d- 16 cm, kera d- 26 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kera pinnale on graveeritud lühtri kirikule annetanud abielupaari initsiaalid ja perekonnavapp.
Kiivrist vasakul on initsiaalid J·V·T , paremal B·T·S (halvasti loetav).
Vapi alla on graveeritud ANNO 1672.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Barokkstiilis kahe krooniga ripplühter on sepisvardale monteeritud valatud, treitud ja tsiseleeritud messingdetailidest. Balustertüvese ülaosas on riputusrõngas ja ümarplastiline, põlve paljastav naisfiguur. Rippuvad, lehekeste ja keerdsammasfiaalidega kaunistatud kaheksa suurt ja kaheksa väikest voluuthaara on tüvese vaheketastele kinnitatud tihvtidega. Samaselt kinnituvad ka haarade kohal olevad ehishaarad. Haarade siseotsad on keerdunud spiraali, moodustades keskele tasapinnalise lillekobara; välisotsad lõpevad aasaga, millesse on kruvitud allrandiga küünlataldrikud ja pungisega küünlapiibud. Tüvese all on vertikaaluuretega kera, mis lõpeb õiepungast ilunupuga. Kera pinnale on graveeritud lühtri kirikule annetanud abielupaari initsiaalid ja perekonnavapp. Vapikilbi vasakul pool on üks roos, paremal teiselpool verikaaljoont kotkas; kilbi kohal on turvisekiiver kolme paabulinnu sabasulega.
Lühter on restaureeritud 1986 (J. Märs) ja kohandatud elektrile.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane