Mälestise nimi Küünlajalg, 19.saj. (valutsink, kullatud, sepisvardaga)

Kunstipärane neogooti stiilis lauavalgusti 19.sajandist.

Kaitse all 1983.a.

Konserveerimistööde aruanne. Tallinn 2005. (paikneb MKA arhiivis)

Materjal: pronksvärv, tsink.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: üldh 75,6 cm, koos torgitsaga 81 cm, l (kabja)-26 cm. Taldriku d- 16 cm. Torgitsa h- 6,5 cm.Kabja h- 13 cm. Tüvese spiraali h- 25 cm, tüvese kolmiksiirakendest reljeefi h- 13,4 cm.
Tüvese paksus akende reljeefi kohal 7 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Küünlajalg on murdunud 3-4 tükiks. Kadunud on kaks raudsepisvarrast ja üks küünlataldrik. Kahel puudub kabja katteplaat. Kolmandal on plaat roostes ja katkine. Kullatis ehk kuldne pronksvärv on osaliselt irdunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Neogootistiilis valutsinkdetailidest sepisvardale monteeritud küünlajalg koosneb nurkadega neliksiiru-kujulise põhiplaaniga, alt tühjast, kuid plaadiga kaetud kabjast; massiivsest tüvesest, mis koosneb kolmest kokkujoodetud erisuguse pinnamustriga valudetailist ja valatud pitsrandiga sirge ümmarguse põhjaga taldrikust. Viimane, on keeratud läbi sepisvarda nii, et varda terav ots-torgits jääb küünla hoidmiseks. Iseloomulikuks on just tüves, mille alumises osas peale kabja profiilketast domineerib kolmiksiirakendest kanneleeritud kaheksanurkne pind. Järgneb küünlajala sihvakat vormi liigendav detail- kaheksast kuusnurktahust laiem pungis. Tüvese ülemiseks osaks on spiraalsammas, mis lõpeb madalreljeefse taimdekooriga kaunistatud vööndiga.
Pind on värvitud pronksvärviga kuldseks.
Puuduvad signatuurid. Dateering on stiilikriitiline- 19. sajandi keskpaik.