Mälestise nimi Rahapakk, 18.saj. (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Sakraalese, Annetustarve, Kogumiskassa.

Mälestise tunnus

Ajastuomase kujundusega (arhiivi andmeil täpselt dateeritud) arhailine kiriklik tarbeese 1636. aastast.

Kaitse all 1983.a.
Teatmed ajaloost: 1636. aasta novembris maksti kiriku kassaraamatu järgi puusepp Martenile uue rahapaku valmistamise eest 8 riigitaalrit. Rahapaku juurde kuulub ka küljeplaadi ja seina vahele kinni jäänud Vene riigi vaskmünt 1749-st aastast.

Materjal: raud, värv, puit (kuusk).
Tehnika: tisleritöö, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: kohalik töö
Dateering: 1636
Mõõtmed: h- 110/112 cm, p- 32x 32,2 cm, faasi l- 6,2-8 cm. Õõnestatud auk sees h-44,5 cm, l-22,8 cm, s-23,5 cm. Uks 22,5 x29,5x4 cm. Raudogad 14 tk., h-2,5 cm. Rahapilu 5,5x1,5cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): sepis on roostes, keha esi ja tagakülge läbib pikipragu. Alumine osa 20 cm ulatuses mädanenud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Rahapakk on kirvega tahutud, laialt faasitud küljenurkadega piklik, seest kandiliseks õõnestatud kuusepuust tahukas. Pakku ümber on sepisnaelte abil tõmmatud mitmed raudvitsad. Pakk on õõnestatud ühelt küljelt ja tekkinud kandiline ava on kaetud paksu puitplaadiga, kuid seda vaid poolel osal, sest ülemine, alumisest lahtilõigatud, pool on kasutatud ukseks. Kui plaadi alumist osa hoiavad avause ees vitsad, siis raudplaadiga kaetud ukse kolm vitsa on sepistatud paremal pool hingeks ja vasakul pool auguga keeleks, mille sisse käib aas tabaluku või keti tarvis. Rahapaku peal on raudleht kooniliste ogadega. Keskel on veel üks raudplaat, mida läbib pilu raha jaoks. Rahapakk on üleni, ka seest, värvitud lubjavalgeks. Raudpanused on algselt kaetud mennikpunasega (värvi näha alumisel vitsal).
Rahapakk vajab restaureerimist. Praegu asub Kassari Koduloomuuseumi hoidlas.
1749-st aastast.