Mälestise nimi Seinalühter nelja tulega, 19.saj. (messing)

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Tüüpiline historitsistlik seinavalgusti 19. sajandil

Arvele võetud tõenäoliselt 1977.a.

Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: vapikilbi h- koos ristiga 34,5 cm, l- 20,5 cm. Risti h- 4 cm. Reljeefi h- 15,5 cm. Braa s- u. 55 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Korrastamise käigus on altaripoolne haar eemaldatud, seega on seinalühter praegu kolme tulega. Braa ei ole kohaldatud elektrile, kasutatakse küünlaid.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Seinalühter e. braa koosneb paksemast messingplekist väljapressitud vapikilbi kujulisest plaadist, mille sileda tasapinna keskel on apostel Pauluse täisfiguurne reljeef, ülaserval väike ladina rist. Figuuri all olevasse vahedetaili kinnitub üks haar, mis lõpeb vahekettaga. Selle keskelt tõuseb peenike palustrikujuline tüves rasvataldriku ja küünlapiibuga; tapiaukudesse kinnituvad kaks külghaara (üks otse ette, teine pikihoone poole) rasvataldriku ja küünlapiibuga. Haarad on analoogsed kiriku teistele messingist ripplühtrite haaradega: nelinurkse ristlõikega väljapressitud messing-plekist, S-kujulisesed, moodustades lõpetustes kaunistavaid kolmiklehevorme. Dateering põhineb stiilikriitilisel analüüsil.
Asukoht kirikus: koori võidukaare all S-piilari seinal.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane