Mälestise nimi Kantsel,19.saj. (puit)

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: kohalike tislerite töö
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: Kõlaräästa l- 170 cm, s- 122 cm. Kantsli h- maast kolmiklehefriisini 202 cm, ülaääreni 338 cm; h- kantsli põhja alla tammetõruni 158 cm, tõru 17x12 cm; h- kantsli põrandast barjääri ülalauani 108,5 cm; küljetahvli h- 92 cm, l- 43 cm; trepiastme l- 61,5 c
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kantsli põrandas ja astmetes tugevad koikahjustused.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Neogootistiilne kantsel koos kõlaräästaga on valminud ilmselt kohalike tislerite tööna kiriku sisseõnnistamiseks 27. oktoobril 1863. aastal.
Põhiplaanilt on kantsel ja kõlaräästas viie võrdse küljega osa võrdkülgsest kaheksanurgast. Kanstli barjäär, neli külgseina on võrdsed tahvlid ja nende vaheraamile on väljapool kaunistuseks poolkeerdsammas. Külgseina all on ristielementidest väljalõigatud karniis. Kantsli põhi on siirustes allapoole kaheksanurga keskpunkti ahenev ja kaunistatud tammetõrust fiaaliga. Viies külg on avatud trepile, mis algab põhjaseinas. Iseloomulikuks on trepi käsipuu neogootilik barjäär- ažuursete tähtmotiividega võre. Kõlaräästas on alt kinnine, pealtpoolt tõusev ja ladinaristiga tipus. Räästa esiservas on sik-sak ääristusega laud. Kantsel on valmistatud puidust ja ülevärvitud õlivärvidega.
Kasutatud on kolme erineva tumedusastmega tooni: tumepruun (kõlaräästa esilaud, keerdsambad, käsipuu jne.) –K 101; rohekaspruun ( kõlaräästa põhi, kanstli küljeraamid jne.) –N 099; helebeež (käsipuu võre, tahvelpinnad ) –S 111 (värvid on antud Tikkurila Monicolor kataloogi järgi).
Ülevärvimised ja remont toimus 1995.a. oktoobris, teostajaks
A/S Karmel Pärnust.
Asukoht kirikus: Kantsel asub pikihoone altarist vasakul idaseina ja võidukaare tugisamba küljes. Kõlaräästas selle kohal, toetudes osaliselt piilari simsile.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane