Mälestise nimi Rist Mölderite hauaplatsil, 19.saj. lõpp (raudsepis, portselanplaat)

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Hauatähis, Hauarist.

Kirjeldused(1)

Kirjeldus

Rahvuslik-romantilises stiilis sepisrist on kinnisüvistatud loodulikule graniitkivist vundamendile. Risti tüvis ja haarad on valmistatud kahest paraleelselt asetsevast ümmargustest raudlattidest (d-12 mm), mis kaarjalt haarade otstes kokku tõmbuvad, jättes vahele rõngakujulise pea (väljapoole) ja ristikheina-motiivilise lapiku lõpetusega (sissepoole) varda. Risti südamikus ühendab haarasid ümarlatist (d-10mm) sepistatud ruuturisti motiiv, mille tippudeks on sepistatud väikese võruga nooleotsed . Tüvise ja haarade vahele on kaunistuseks lisatud raudlehest väljalõigatud siledapinnalised lehekujutised. Tüvise keskosas kokkutõmbe vahel on rõngas (d-50 mm), all vundamendil tüvise latte ühendava kantlati keskelt on püsti laineliseks sepistatud otsapoole peenenev iluvarras (h-190 mm). Risti tüvist all kivil toetavad külgedelt 2 S-kujulist ümarlattist (d-10 mm) voluuti üldlaiuses 395 mm. Rist on värvitud mustaks. Risti südamiku keskel, idaküljel on metallist ovaalse tagaplaadi ja 2 poldi abil läbi tüvise kinnitatud ovaalne, kumera pinna, kuldäärega , glasuuritud valge portselanplaat (112x152 mm) musta trükitekstiga:
Tekst oli corelis ega mahtunud flopile ära! Vaata trükitud lehte!

Risti üldmõõtmed: h- 94 cm, l-57 cm; portselanplaat 11,2 x 15,2 cm
Mälestise seisukord: rist koos aluskiviga vajunud maa sisse, lehtdetailid roostes. Haual puudub hooldaja.
Asukoht kalmistul: E 79 (vt. Lisa 1)