Mälestise nimi Diivan ampiirelementidega kabinetimööblikomplektist, Eesti töö, 1930. aastad (puit)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Kunstimälestisena muinsuskaitse all kui oluline näide omaaegsest stiilsest mööblist, tähtis garnituuri terviklikkuse seisukohalt.

Rahukohtu tn 3, roheline tuba

Ajalugu

Leila Pärtelpoja andmetel on garnituur ostetud Konstantin Pätsi poolt Toompea lossi interjööri kaunistamiseks 1930-ndate aastate II poolel.
Kunstimälestisena muinsuskaitse all 1973. aastast.

Restaureerimistööde programm. Tallinn 2000 (asub MKA arhiivis)

Materjal: puit (kask), puit (mahagon).
Tehnika: spoonitud, nikerdatud.
Autor, valmistamise koht: Aleksander Umbergi mööblitööstus,
Eesti Vabariik
Dateering: 1923.a.
Mõõtmed: kõrgus ca 129 cm, laius 228 cm, sügavus 86 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Sohva kuulub Aleksander Umbergi mööblitööstuse poolt 1923. aastal tehtud suure ampiirgarnituuri hulka. Sohva istmeosa ja seljatugi on polsterdatud, seljatoe krooniosal on madalreljeefse puidulõikega kujutatud kahte vastastikku asetatud kimääri, hoidmas purskkaevu. Sohva käetugedena on kujundatud mahagonist nikerdatud sfinkside figuurid, mis toetuvad ristkülikukujulistele kergelt profileeritud soklitele, seljatoe küljepostid kannavad treitud urne. Eseme põhikonstruktsioon on valmistatud kasepuidust ning kaetud mahagonispooniga, figuurid on valmistatud mahagonist.