Mälestise nimi Laualühter kolme tulega, Poola töö, 19.saj. (valge metall)

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kiriklik tarbeese 19. sajandi lõpust

Ajalugu

Muinsuskaitse arvel alates aastast 1994 (nr.445-a). Varastati 10. märtsil 2000, kirikusse tagastati 4. aprillil 2001
Analoogse kujundusega laualühtrid (tootjamärgiseta) on esindatud ka Tartu ettevõtja Eduard Drossi kataloogikaupade seas (1915. aasta kataloogis nr. 129)

Materjal: kollane metall.
Tehnika: hõbetatud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Poola toode (Varssavi)
Dateering: arvatavasti 19. sajandi lõpp või ka 20. sajandi alguskümnend
Mõõtmed: varreosa kõrgus ca 29, 5 cm, koos haaraosaga kõrgus ca 50 cm, haaraosa laius ca 33 cm, haaraosa kõrgus ca 23 cm, põhja Ø 15, 3 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): jalami all pressitud vabrikutempel GEBR.BUCH WARSCHAU 01179
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): hõbetis oksüdeerunud, kohati kulunud (näit. jalamiprofiililt, haarabalustri küljelt alusmetalli paljandumiseni), haaraosa keskne küünlavars paindunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Sarnast tüüpi lihtsa kujundusega kolmeharulisi laualühtreid (paarik reg. nr. 3556), mis siin on Poola päritolu, leidub väga paljudes kirikutes. Vars kasutatav küünlajalana, haaraosa istub varre tipu küünlapesasse.