Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 19.saj. (valutsink)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Kodumaise päritoluga tüüpiline pseudogooti stiilis seinavalgusti 19/20.sajandist.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1981. aastast – Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 155: 2

Materjal: valutsink, alumiiniumvärv.
Autor, valmistamise koht: Eduard Dross, Tartu
Dateering: 19. sajandi lõpupoolest või 20. sajandi algusest
Mõõtmed: ulatus max ca 23 cm, haarade laius ca 18 cm (koos rasvataldrikutega ca 26, 5 cm), seinaplaadi laius ca 15, 5 cm,
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Alumiiniumvärv vähesel määral maha tulnud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pseudogooti stiilis seinalühter kas 19. sajandi lõpupoolest või 20. sajandi algusest (sarnane kui reg. nr. 3630, 3632-3638), tsingist valatud, kaetud pronksvärviga (alumiiniumvärviga üle värvitud). Dekoorita, kaheksatahulise põhiplaaniga, profileeritud servaga seinaplaadile kinnituvad kõrvuti kaks lahknevat sirget, nurgeliselt ülespööratud otsaga, kaunistusteta haara. Rasvataldrikute pinda katab taimne valudekoor, küünlapiibud on kaheksatahulised lehtrid.
Paikneb: lõunaseinal läänepoolne.
Lihtsaimat tüüpi seinalühter kujult varieeruvaist, suhteliselt odavaist ja omal ajal moodsaist pseudogooti stiilis tsingivalu kirikuvalgusteist, mida alates 1860.aastate keskelt sai tellida Tartu ettevõtja Eduard Drossi müügikataloogi alusel.