Mälestise nimi Kroonlühter kaheteistkümne tulega, 19.saj. II pool (messing, pronks, kullatud)

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Tehnika: kullatud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus
Dateering: 19. sajandi II pool – 20. sajandi algus
Mõõtmed: Ø ca 150 cm, haruhaara diagonaalpikkus ca 25 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmunud, oksüdeerunud, kullatis osaliselt kulunud, osa alumisi haaru ära vajunud; montaaživiga (?), s.o. haararead paiknevad liiga ligistikku
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kollasest metallist, algselt kullatud kaherealine kroonlühter valatud, nn. liilialõpuliste haaradega ja trugitud tüvise, küünlapiipude ning rasvataldrikutega.
Kummaski reas 6 haara. Alumises reas hargneb igalt ühe tulega lõppevalt kandehaaralt 3 lisahaara; ülemise rea haarad ühetulelised. Haarakinnitus sõrmtapiga. Tüvise tipmisele
taldrikule kinnitub 6 iludetaili, so. väikest kellukja õiega lõppevat haara. All lõpetab tüvise muna ja balusternupp.
Tegemist on Eesti kirikuis väga levinud tüüpi kroonlühtriga, mis esineb Tartu ettevõtja Eduard Drossi müügikataloogis 1865. aastast alates. Seadistamisel elektrile (1933) erandlikult ka iluhaarade õiekellukad muudetud lambipesadeks (seega kroonlühtri tulede koguarv 36), rasvataldrikuisse ja küünlapiipudesse tehtud juhtmeavad.
Kroonlühtrit korrastas 1980. aastail restauraator Tiit Villemsoo; juhtmestik kinnitatud nõuetekohaselt messingklambritega
Kuulub Tartu ettevõtja Eduard Drossi kauba hulka - 1915.a. kataloogis (Illustrierter Katalog für Kirchengeräte und Ornamentik Eduard Dross Jurjew, Livland) nr. 22
Nissi kiriku kroonikaraamat (1980. aastate väljakirjutus Nissi kooli kogutud materjalidest): Kõik kroonlühtrid,
küünlajalad ja seinalühtrid on 1933.a. kirikusse elektrivalgustuse sisseseadmise puhul elektrile ümber seatud.