Mälestise nimi Kroonlühter kaheksateistkümne tulega, 17.saj., annet.1783 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooliselt huvipakkuv kaunis kirikuvalgusti barokkajast 17. sajandist

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1920. aastatest (reg. nr. 872, alates 1981 – Harju rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 292

Materjal: pronks.
Tehnika: graveeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu valumeister
Dateering: 17. sajand
Mõõtmed: Ø ca 120 cm, tüvisevarda pikkus (koos piiniakäbiga) ca 115 cm, kera kõrgus ca 25, 8 cm, Ø ca 31 cm, alumise haara pikkus ca 45, 2 cm, kõrgus ca 38, 7 cm, alumine rasvataldrik ca 15, 7 x 14, 5 cm, alumise küünlapiibu kõrgus ca 11 cm (koos kruviga ca 13 cm)
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kera keskjoonel kaks paari treivööte, mille vahel graveerituna annetuskirje:
→Herr + Hans + Heinrich + von + Klügen ←
→Frau + Gerdruta + Helena + von + Toll ←
Anno 1783 d 4 Januari k
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, tolmunud, ülemisest reast puudub kaks haara, haararidade vahel tühi haarakandur kuhu peaksid kinnituma 8 iludetaili, mis puuduvad; üks alumistest rasvataldrikutest kinnijoodetud, üks alumine haar murdekohaga, teine parandatud (paranduskoht t
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Barokne rikkaliku kujundusega, harvaesinevalt suure keraga ning
merekarbikujuliste rasvataldrikutega kroonlühter linnul istuva „metsmehega“ tipus, riputusaas figuraalse dekooriga, küünlapiibud balustrikujulised, alumises ja ülemises reas detailides erinevad, ülemised rasvataldrikud ümara, alumised kandilise avaga, haarad kinnituvad sõrmtapiga, markeering punktidega; iludetailid on kinnitunud kalasabatapiga; kera lõpetab rosettkraega piiniakäbi
Ripub pikihoones läänepoolsena

Nissi kiriku kroonikaraamat (1980. aastate väljakirjutus