Mälestise nimi Paide Sillaotsa kalmistu

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Mälestise tunnus

19.saj. keskel rajatud ja pidevalt aegade jooksul juba kaks korda laiendatud kolmeosalise kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud vanu hauatähiseid-, hauapiirdeid, ümbritsev piire ning väravad.

Kirjeldus

Kalmistu asetseb looduslikul seljandikul. Pärineb 19.saj. keskpaigast. Kalmistu koosneb kolmest üksteisest selgelt eristatavast osast, neist ida-kirde poolne on kõige vanem. Vanemat osa ümbritseb maa- ja paekivikuhjatis. Vanemas osas leidub graniittähiseid , sepis- ja valutähiseid, ka uhket valu, kiviriste. Uuem osa piiratud kõrghaljastuse ja kivikuhjatisega.

Ajalugu

Pärineb 19.saj. keskpaigast. Kalmistu koosneb kolmest üksteisest selgelt eristatavast osast, neist ida-kirde poolne on koige vanem. Vanemast osast lääne-edela poole jääv ala on kasutusele võetud 1920-tel - 30-tel aastatel . Uuemast osast lääne-edela ja kogu kalmistu osas lõuna pool paikneb 1970-tel aastatel kasutusele võetud osa. Hilisemat kalmistuosa eraldab varasemast sõidutee vanema ja uuema kalmistuosa ulatuses.