Mälestise nimi Pjotr Tšaikovski mälestuspink

Väljapaistva vene helilooja mälestusmärk

Kirjeldus

3 m pikkune, 48 cm laiune ja 198 cm kõrgune Saaremaa dolomiidist mälestuspink, mis paikneb Haapsalu rannapromenaadil vaatega Tagalahele. Mälestuspink koosneb seljatoest, istmeplaadist ja käetugedest, mis kõik toetuvad neljale jalale. Pingi seljatugi koosneb kolmest plaadist. Külgmistel, laiemale servale asetatud ristkülikukujulistel plaatidel on sisse süvendatud ja pronksvärviga kaetud noodikiri. Keskmine ristkülikukujuline, ülemisest servast kumer plaat on asetatud kitsamale küljele. Plaadi ülaosas on Pjotr Iljitš Tšaikovski pronksreljeef. Reljeefi all on tekst "P. I. Tšaikovski 1840-1893", mille tähed olid algselt pronksist. Istmeplaat koosneb kolmest ristkülikukujulisest plaadist. Istmeplaadi servadel on käetoed. Pingi jalgadeks on ristkülikukujulised dolomiitplaadid, mille esikülg on kumeralt sisse lõigatud. Pingi seljatoe külgplaatide kõrgus on 78 cm, keskmise plaadi kõrgus 128 cm ja plaadi laius 20 cm. Istmeplaadi laius on 48 cm ja kõrgus 20 cm. Pingi jalgade kõrgus on 50 cm, laius 25 cm ja sügavus 48 cm. Pronksist bareljeefi läbimõõt on 38 cm. 2003. aastal läbi viidud restaureerimistööde käigus paigaldati kaduma läinud pronksist kirjatähtede asemele messingist tähed. Uute tähtede kirjatüüp tuletati fotode põhjal. Pjotr Tšaikovski mälestuspink on osa Haapsalu Tagalahe lääne- ja lõunakallast ääristavast rannapromenaadist. Pingi taha on Nõukogude ajal ehitatud suur sanatooriumihoone.

Pjotr Tšaikovski (1840-1893) puhkas 1867. aastal koos oma vendadega Suur-Mere 13 aiamajas ning töötas sel ajal ooperi "Vojevood" kallal. Legendi kohaselt armastas Tšaikovski istuda promenaadil pargipingil. Paika, kus asub mälestuspink, peetakse helilooja arvatavaks lemmikpaigaks. Tšaikovski loomingust on leitud ka Haapsalu mõjutusi. Näiteks kirjutas ta klaveritsükli "Souvenir de Hapsal" ning 6. sümfoonias kasutas ta eesti rahvalaulu "Kallis Mari" motiivi. Mälestuspingi seljatoel on kujutatud katke sellest sümfooniast.
(Allikas: Karin Paulus, Jalutaja teejuht: Haapsalu. Tallinn, 2013)

Ajalugu

1940. aastal valminud mälestuspingi autoriks on skulptor Roman Haavamägi (aastani 1937 Espenberg; 1891-1964). Mälestuspingi tellis Haapsalu Kaunistamine Selts seoses helilooja 100. sünniaastapäevaga, meenutamaks ühtlasi helilooja seoseid linnaga. Pinki puhastati ja konserveeriti 1970. aastail. Restaureerimistööd viid läbi ka 2003. aastal.