Mälestise nimi Haapsalu Vana kalmistu

Mälestise tunnus

Ajalooline 18. sajandi lõpust pärit olev matmispaik ühes silmapaistvate hauatähistega. Kalmistule on maetud mitmeid kultuurilooliselt silmapaistvaid isikuid.

Kirjeldus

Kalmistut piirab paekivist müür sissepääsudega idas, lõunas ja kahe väravaga põhjaküljel. Kalmistul asub Neeva Aleksandri õigeusu kirik (1897). Kalmistul on umbes 5000 hauda. Siia on maetud paljud olulised kultuuritegelased nagu luuletaja Ernst Enno, kuurordi arendajad Franz Heinrich Brasche, Carl Abraham ja Karl Artur Hunnius, Carl Leopold Bergfeldt, Paul von Rinne, Theodor ja Luise Büll; Lenini oponent, Venemaalt välja saadetud ajakirjanik ja poliitik Aleksander Izgojev (Aron Lande) ning paljud teised. (Allikas: Karin Paulus, Jalutaja teejuht: Haapsalu. Tallinn, 2013)

Kalmistu asub Posti ja Jaama tänava ristumiskohas.

Ajalugu

Kalmistu asutati 1773. aastal. Maa kalmistu rajamiseks kinkis Haapsalu luterlikule kogudusele Uuemõisa mõisaproua Barbara von Richter (1712-1776), kes ka ise koos oma abikaasa Christoph Adami (1694-1758) ning lapseeas surnud järglastega on sellele kalmistule maetud. Richterite hauakabel asub kalmistu keskel. 1897. aastal ehitati kalmistu lääneosas asuv Neeva Aleksandri õigeusu kirik. Selle kavandas arhitekt Aleksandr Krassovski, kelle projekteeritud on ka kaks metalset vanavene stiili matkivat kabelit - üks oma abikaasale Maria Krassovskajale (1855-1896) ja teine Makarovite perekonnale.
(Allikas: Karin Paulus, Jalutaja teejuht: Haapsalu. Tallinn, 2013)

Kirik asub Haapsalu vanal kalmistul (ajaloomälestis reg nr 4047)

Meedia

Lääne Elu 07.02.2014, Urmas Lauri artikkel "Vandaalid rüüstasid Haapsalu vanal kalmistul kümneid haudu"