Mälestise nimi Karuse kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number Arh. 229

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Üks Lääne-Eesti vanematest kirikuaedadest (13. saj.)

Kirjeldus

Oletatavasti samast ajast, kui valmis esialgsel kujul Karuse kirik, 1260-ndail aastail, võeti kasutusele ka kirikuaed. Kirikuaia üldpindala on 0,4 ha, ruudukujulise põhiplaaniga. Seoses Karuse kalmistu kasutuselevõtmisega, on lõpetatud kirikuaeda matmine. Säilinud hauatähised 13. –17. sajandist, milledest 13. sajandi hauaplaadid, ratas-ja kiviristid on tunnistatud kunstimälestisteks. Kirikuaeda piirab paekiviliistakutest müüritis, milles kaks väravaava. Edelaosas asub paekivist krohvitud kabel. Kirikuaia territooriumil hulgaliselt puid (enamasti lehtpuud). Kirikuaia idaservas asuvad lagunenud, varisemisohtlikud puidust kuur ja käimla.

Ajalugu

Oletatavasti samast ajast, kui valmis esialgsel kujul Karuse kirik, 1260-ndail aastail, võeti kasutusele ka kirikuaed. Kirikuaeda piirab maakividest müür, väravakohtadega lääneküljes ja lõunas.Kirikust edelas asub 8-nurkse põhiplaaniga kabel.