Mälestise nimi Kirbla kirikuaed ja kalmistu
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Ajastule tüüpiline kirikuaed ja järjepidevalt hooldatud kalmistu.

Kirjeldus

Kalmistu on igast küljest piiratud madala kivikuhjatise või -müüritisega. Säilinud hauatähiseid 18. sajandist. Territooriumil asub Kirbla Nigula kirik (ehit. 1500 paiku Saare-Lääne piiskopi J. Orgase hooldusel. Esmamainimine 1531.a.), kloostrihoone (?) varemed ja puidustkuur koos käimlaga.
Kõrghaljastuses põlispuid, noori puid, põõsaid, hekitaimi. Säilinud metall-hauapiirdeid, metallhautähiseid, sh sepiseid.

Arvatavasti kalmistuna kasutusel kiriku ehitusajast.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndi piirid näidatud juurdelisatud skeemil. Kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.

Allikad

Eduard Rajari, Kirbla kirikuaed: muinsuskaitselise inventariseerimise andmekogum. Pärnu, 2004 (Muinsuskaitseameti arhiivis)