Mälestise nimi Vedra kalmistu

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Ajastule iseloomuliku kalmistu näide.

Kirjeldus

Algupäraselt on Vedra kalmistu olnud baptisti palvela kalmistu. Kalmistu on rajatud 1930. aastatel, kuid kalmistul puudub kehtiv maakasutusõigus samast ajajärgust. Vedra kalmistu maaüksus koosneb kahest lahusmaatükist (0,02 ha ja 1,12 ha) ja on 1,14 ha suurune. Algupäraselt on kalmistuna kasutuses olnud vaid 0,2 ha suurune maatükk. Kalmistu piirdeaiaga piiratud osa on 1,0 ha suurune, sealhulgas on matmiseks kasutatud 1/3 territooriumist. Kalmistu maa-ala suurenemine on tingitud lähiminevikus läbi viidud maakorraldusest, kus endisaegse kalmistu maa-alaga on liidetud omanikuta maariba üle valla maantee maaüksuse loodenurgas. Surnuaeda teenindavatest ehitistest-rajatistest-väikevormidest asuvad kalmistul tööriistade varjualune ja puurkaev. Vedra kalmistu välispiirdeks on kogu ulatuses torupostidel traatvõrkaed kõrgusega 1,5 m. Parkimisplatsi sisselõige on eraldatud 1,2 m kõrguse valgeks värvitud laudtarandiga, mille keskosas on samas lahenduses 2,5 m laiune värav. Kalmistu idaküljel on teinegi värav, metallpostidel keevisvõrega värav laiusega 1,2 m.
(Allikas: Koppa, H. (2007). Lääne maakonna Oru valla Vedra kalmistu inventeerimise toimik)

Vanemad kui II maailmasõja lõpp on kalmistul neli metallhauatähist (kõik sepised) ning 12 kivist hauatähist.

Asukoha kirjeldus

Vedra kalmistu asub Läänemaal Oru vallas Vedra külas, vallakeskusest Linnamäelt 2,5 km Riguldi suunas, Kündamäe bussipeatusest mööda külateed ligi 800 m paremale.

Kalmistu on rajatud 1930. aastatel.

kaitsevöönd Mõisaküla küla