Mälestise nimi Tollide perekonnakalmistu

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Mälestise tunnus

Mälestis omab aja- ja kultuurloolist tähtsust kui 19. sajandile iseloomulik mõisakalmistu koos hästi säilinud hauatähiste fragmentide ja Eduard Tolli mälestusmärgiga.

Kirjeldus

Tollide perekonnakalmistule suundub lehiste allee, mis saab alguse Kukruse mõisa peahoone esiselt väljakult. Kunagine väike paekivist kabel perekonnakalmistul on tänaseks hävinud. Alles on kaks suurt kivist tahutud väravaposti ja kaks hauakivi: Friedrich Ludvig von Tollile ja Julie von Tollile (sündinud Brevern). Perekonnakalmistul paiknev ka Eduard Tollile pühendatud kivist mälestusmärk, millel paikneb graniidist mälestusplaat.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Ida-Virumaal, Kukruse külas, Kukruse mõisa territooriumil, peahoone esiselt väljakult 0,7 km kaugusel.

Ajalugu

Tollide perekonnakalmistu on tõenäoliselt rajatud 19. sajandil. Eduard Tolli mälestusmärgi püstitas 1902. aastal Hermann Toll.

Allikad

Reiska, Ermo. Tollide perekonnakalmistu korrastustööd. Muinsuskaitse järelevalve aruanne. Jõhvi, 2009. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr A-9116.