Mälestise nimi Jean Baptiste Holzmayeri (1839-1890) haud

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Silmapaistva ühiskonnategelase ja pedagoogi haud.

J. B. Holzmayeri hauda tähistab must marmorrist valge tekstitahvliga.

Asukoha kirjeldus

J. B. Holzmayeri haud asub Fr. S. Sterni haua kõrval, samas lähedal asub veel J. W. L. von Luce haud.

Ajalugu

Jean Baptiste (Johann Baptist) Holzmayer sündis 12.juunil 1839 Münchenis. Lõpetanud Giesseni ülikooli, tuli Liivimaale paremat teenistust otsima. 1864.aastal sai Holzmayerist Kuressaare progümnaasiumi (1865- gümnaasiumi) vanade keelte ja saksa kirjanduse ülemõpetaja. Aktiivse ühiskonnategelasena võttis pedagoog juhtivalt osa linnapargi rajamisest, hoiukassa loomisest, tuletõrjeühingu asutamisest. Suurimad on Holzmayeri teened muististeuurijana. Tänu tema tegevusele olid Saaremaa ja Muhu möödunud sajandi teisel poolel arheoloogiliselt üheks paremini uuritud alaks Baltimail. Holzmayeri initsiatiivil loodi 1865.a. Saaremaa Uurimise Selts (Verein zur Kunde Ösels), mille aseesimeheks ta oli paarkümmend aastat, ja pandi alus provintsiaalmuuseumi kogudele. Seltsi aktiivsed liikmed olid veel M. Körber ja Fr. S. Stern.

Kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata (Muinsuskaitseseadus § 25 l 5).