Mälestise nimi Puust kabel (tsasson)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel.

Mälestise tunnus

Puust kabel omab ajaloolist tähtsust kui piirkonna traditsiooniline palvemaja ja mälestus külakogukonna usutavadest.

Kirjeldus

Kabel on väike viilkatusega üheruumiline rõhtpalkehitis. Välisseinad on kaetud voodrialudadega, katus eterniitkattega. Ukse ees asetseb lahtine laudpõrandaga varjualune, kaguküljel väike kaheruuduline aken.

Mälestis asub Võrumaal, Podmotsa külas külakalmistul.

Ajalugu

Puust hoone on ehitatud 1893. aastal külakogukonna palvemajaks. Tsässonid olid traditsiooniliselt pühendatud õigeusu pühakutele või kirikupühadele ning seal peeti tunnipalvusi. Podmotsa kabelit nimetati Suvistepühi tsässoniks. Välisvoodri sai kabel 1932. aastal ning aegade jooksul on hoonet korduvalt remonditud.

Allikad

Needo, E. Podmotsa tsässon. Restaureerimis- ja remonditööd, katusekatte vahetus. Muinsuskaitseline aruanne. Võru, 2012. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr A-10911.