Mälestise nimi Alatskivi kalmistu

Mälestise tunnus

18.-20.saj. kihelkonnakalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirdeid, haljastuselemendid, hauakujunduse näited, piirdeaed, väravad ja kabel.

Kirjeldus

Kalmistu asub Alatskivi alevikus, Tartu-Kallaste ja Alatskivi –Nina teeristil. Kalmistu välispiirdeks on kuni 1 m kõrgune, maakividest laotud müür. Kalmistu läänepoolsel küljel paikneval maakivist ja punastest tellistest väravaehitisel on kaks jalgväravat ja üks sõiduvärav, idapoolsel küljel on lihtne silikaattellistest väravapostidega ja metallist väravaga sissepääs. Kalmistut läbib ida-läänesuunaline peatee, kust hargnevad kõrvalteed. Kalmistu keskosas asub maakividest ja punastest tellistest ehitatud neogooti stiilis kabel.
Kalmistule on maetud mitmed tuntud kultuuritegelased. Juhan Liivi kalmu (reg-nr 4224) tähistab luuletaja reljeefportreega kõrge obelisk (V. Mellik, 1924). Kujur V. Mellik on loonud ka kalmistu värava juures seisva Vabadussõja mälestusmärgi (reg-nr 27159) (1928; taastatud 1991, E. Taniloo). Laksi Tõnise hauasamba (reg-nr 4225) autoriks oli Kristjan Raud (1908). Alatskivi kalmistule on maetud ka luuletaja ja koolijuht Karl Krimm, koolmeister Juhan Põder, Alatskivi pillikooride asutaja Elias Liiv, kunstnik Arnold Simson jt.

Ajalugu

Varem oli surnuaiaks maa kiriku ümbruses. Praegune surnuaed on dateeritud kiriku järgi, mis on ehitatud aastatel 1812. 19.-20. sajandil on kalmistut mitmel korral laiendatud.