Mälestise nimi Nõo kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis, arheoloogiamälestis
Mälestise vana number Arhe. 106-k

Arheoloogia, Matmispaigad, Kirikuaed.
Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Nõo kirkuaed on ajaloolise tähtsusega matmisala, kus leidub ka arheoloogiline kultuurkiht.

Kirjeldus

Nõo kiriku aed on Eesti kirikutele tüüpiliselt nelinurkse põhiplaaniga. Aed on ümbritsetud piirdemüüriga ning piki müüri on istutatud üherealised puuderead perimetraalselt aiaga. Kirkuaia piirdemüür, mis ümbritseb kirikut, on maa- ja telliskividest ning ühe sissepääsuavaga. Väravaehitis on tellistest ning plekk-katuse ja raudväravatega. Kirikuaias asuv kodakirik on krohvitud, kolme lööviga ja kolmetraveeline.

Mäestis asub Tartumaal, Nõo alevikus.

Ajalugu

Nõo kirkuaias paiknev kirik on üks Lõuna-Eesti varasemaid kirikuhooneid, mis pärineb 13. sajandist. Nõo kirik on rajatud varasema asulakeskme ning ilmselt ka kalmistu alale. Esimesi visuaalseid märke kirikust leiab Liivimaa kubermangu joonestuskoja fondist Tartumaa teede kaardi näol aastast 1695. 1893. aastast pärinevale Uue-Nõo mõisa plaanile on märgitud ka kirkiuaed ja lähedalasuv kõrtsihoone.

Allikad

Šmuškin, Roman. Tartu tn 3 asuva kinnistu ja selle lähiala detailplaneering. I köide. Tartu Arhitektuuribüroo. Tartu, 2016. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr P-17483;
Nurme, Sulev. Nõo kirikuaia heakorrastamise projekt. Artes terrae. Tartu, 2009-2010. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr P-16852.