Mälestise nimi Varnja kalmistu

Mälestise tunnus

Vanausuliste kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirded, planeering, piire ja väravaehitis.

Kirjeldus

Kalmistu asub Varnja asula servas. Kalmistu esikülge piirab keskosas tellistest laotud 1,2 m kõrgune müür ja peasissekäigu ning kahe jalgväravaga kõrge väravaehitis. Kahel pool tellismüüri on piirdeks traatvõrkaed. Väravaehitise juurest algav ida-läänesuunaline teerada jaotab kalmistu kaheks osaks. Mõlemal pool teed paiknevad tihedalt hauaplatsid. Kalmistul leidub korduvkasutuses olevaid vanausuliste metallist hauatähised ,mis on kaetud mitme värvikihiga. Osal ristidest on veel säilinud väikesed messingist ikoonid. Vanausuliste matuste kõrval on kalmistul ka apostliku-õigeusu matuseid ja kaasaegse kujundusega hauaplatse.

Ajalugu

Varnja kalmistu on rajatud 19.sajandi II poolel. Kinnitamata andmetel maeti kalmistu põhja poolsesse ossa luterlastest eestlasi. Kalmistu tellisvärav on ehitatud 1913. aastal. 2015. aastal restaureeriti kalmistu piirded ja värav.