Mälestise nimi Varnja vanausuliste kalmistu

Mälestise tunnus

Vanausuliste kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirded, planeering, piirdemüür, kabel ja väravaehitis.

Kirjeldus

Kalmistu asub Varnja alevikus Varnja vanausuliste palvemaja aias. Kalmistu esiküljel on piirdeks traatvõrkaed ja osaliselt umbes 1 m kõrgune kivimüür. Kivimüür koos väravaehitisega on paremini säilinud kalmistu lõunaküljel. Väravaehitis on tellistest laotud, krohvitud, ühe kaaravaga ehtis, mille ülaosas on kolm tornilaadset väljaehtist. Kalmistu edelaosas asub omaaegse kirikujuhi Feopent Ogurtsovi hauakamber. Hauakambri kõrval on kaks traditsioonilist vanausuliste malmist risti. Kalmistu põhjapoolses osas, mis on ülejäänud kirikuaiast eraldatud kraaviga on säilinud eriilmelisi metallist ja kivist hauatähiseid.

Ajalugu

Praegune kivist Varnja vanausuliste palvemaja on ehitatud 1903. a koguduse endise puidust palvemaja asemele. Puidust palvemaja õnnistati sisse 1785. aastal ja palvemaja ümbrusesse kujunes vanausuliste surnuaed. Surnuaed oli kasutusel 20. sajandi aluseni.